Friday, 27 July 2012

Kenapa dan Bagaimana untuk Bersyukur

Assalamualaikum,

Pada ketika anda melihat tulisan ini, bersyukurlah kerana masih diberikan mata untuk melihat,badan yang sihat,dapat duduk dikerusi  yang selesa dan pelbagai nikmat Allah yang lain. Manusia tidak pernah terlepas mendapat nikmat tetapi yang membezakan antara manusia itu ialah bersyukur atau tidak dia atas segala nikmat yang diberi. Nikmat yang Allah kurniakan tidak akan dapat kita hitung kerna terlalu banyak.


Aishah r.a. meriwayatkan, Rasulullah SAW solat (Tarawih) empat rakaat pada waktu malam, setelah itu beristirehat. Baginda duduk lama sehingga saya kasihan melihatnya. Saya berkata kepadanya: “Demi Allah wahai Rasulullah! Dosa-dosamu telah diampuni Allah, sama ada dosa yang terdahulu dan yang terkemudian; maka untuk apakah tuan bersusah payah solat seperti ini?” Baginda SAW menjawab: “Bukankah lebih baik kalau aku menjadi hamba yang bersyukur?” .

Baginda, Nabi Muhammad S.A.W pun berlumba-lumba menjadi hamba yang bersyukur tetapi kita bagaimana pula.Oleh itu, antara cara untuk kita meluahkan rasa bersyukur pada Allah ialah melaksanakan Solat Sunat. Solat sunat merupakan antara ibadah yang sangat digalakkan oleh Rasulullah. Pelbagai solat sunat boleh dilaksanakan antaranya ;

  1. Solat sebelum solat fardu
  2. Solat selepas solat fardu
  3. Solat Dhuha
  4. Solat Tahajjud
  5. Solat Witir
  6. Solat Terawih
  7. Solat Taubat
  8. Solat Hajat
Bersyukur dan berterima kasih kepada Allah juga boleh diterjemahkan melalui menggunakan nikmat atau kurniaan yang telah kita dapat ke jalan yang betul yakni ke jalan Allah. Menggunakan nikmat yang diberi dengan betul dan tidak bongkak atau sombong dengan adanya nikmat tersebut. Nikmat itu suatu ujian buat hambanya agar hambanya teruji dan dapat menjadi hamba yang lebih baik dari sebelumnya.

World is journey, Destination is Jannah

Moga kita dapat mengamalkan tip-tip diatas agar kita menjadi hambanya yang bersyukur.
InsyaAllah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...