Monday, 23 February 2015

Dari Harry Potter ke Tariq Ramadan

Umur 11 tahun, waktu darjah lima
Zaman mula belajar baca novel. Sebelum tu, baca buku cerita nipis hanya sekadar penuhkan buku nilam. Gigih nak sampaikan 3 buku nilam nak capai pingat gangsa.
Ingat lagi, buku siri ke-3 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban jadi buku HP pertama. Harry Potter, hero waktu kecik. Dari situ, tercetusnya minat membaca. Lepas dari itu ialah sejarah.

Dari Harry Potter, minat membaca berjangkit ke novel cerita Islamik dari Indonesia. Ayat-ayat cinta, ketika cinta bertasbih. Minat pada karya pak Habiburrahman El Shirazy. Berpeluang juga membaca beberapa novel seperti Laskar Pelangi dan Negeri 5 Menara. 

Menjangkau sekolah menengah, novel tempatan pula mengambil tempat. Antaranya ialah novel Dear Yayah. Mungkin ramai yang tak tahu pasal novel ni tapi ia adalah one of my personal favorites. Setakat ni dah berkembang jadi beberapa siri siap ada novel grafik sendiri.

Masuk tingkatan 4, mula kenal Hlovate. Penulis misteri yang dikagumi atas hasil kerja yang unik dan mesej Islamik yang jelas. Waktu berangan mahu mengembara dan belajar luar negara. Dari aA+bB, Versus, Anthem hingga Contengan Jalanan semua sudah dibaca.

Di matrikulasi, banyak baca buku genre travelog dari Ustaz Hasrizal dan beberapa buku lain. Mengutip kisah-kisah tauladan dan inspirasi.

2015,
Dari Harry Potter ke Tariq Ramadan. Semua genre buku dibaca. Dari novel, politik, agama mahupun motivasi. Mengenal perkara baru dan kisah-kisah menarik dari setiap buku yang dibaca. Minat yang dipupuk dari kecil.


Mulakan langkah membaca anda. Biarpun dengan sebuah komik, anda hakikatnya sedang membaca.

"Baca Buku, Baca Dunia" 

#‎Read4Malaysia‬
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...